- Riskerna att drabbas av sjukdom efter grundvaccinationer är idag otroligt små, för att inte säga minimala, säger Bengt Ljungberg, docent och överläkare vid infektionskliniken, Skånes universitetssjukhus i Lund.

I stort sett alla svenska barn vaccineras i fjärde klass med Infanrix, ett vaccin som innehåller tre komponenter (difteri, stelkramp och kikhosta). Den tioåriga Staffanstorpsflickan fick sprutan med vaccinet i fredags.

– Det är ett säkert vaccin och frågan om man ska ta det har aldrig varit kontroversiell i Sverige, säger Bengt Ljungberg, docent och överläkare vid infektionskliniken, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Han har i många år jobbat som infektionsläkare och har stor erfarenhet av vaccinationsfrågor. Han känner till det samband föräldrarna hänvisar till men säger att det handlar om den gamla tidens kikhostevaccin.

– Det vaccin de pratar om användes för runt trettio år sedan och visst fick enstaka patienter neurologiska biverkningar då. Men idag är det inget bekymmer, komponenterna i vaccinet ser annorlunda ut och det är stor skillnad. Att drabbas av sjukdom efter vaccination är idag mycket ovanligt, säger Bengt Ljungberg.

Men han vill inte bagatellisera föräldrarnas eller flickans oro.

– Om de har fått ett utlåtande av en läkare att flickan inte skulle få vaccinet är det bästa att prata med den läkaren. Troligtvis kommer det att lugna dem, säger han.

Pin It on Pinterest

Share This